Başarısızlığın tarifi çok, sahipleneni azdır; Peki gerçekten başarılı ve başarısız ERP projesi nedir?

22 May 2025 by
Başarısızlığın tarifi çok, sahipleneni azdır; Peki gerçekten başarılı ve başarısız ERP projesi nedir?
Ali Yılmaz

Peki, gerçekten başarılı ve başarısız bir ERP projesi nedir?

Bir türlü bitmeyen proje ile başarısız proje aynı şey midir?


Bitmeyen ve Başarısız ERP Projeleri Ayrımı 

 ERP geçişi, sadece bir yazılım kurulumu değil; şirketin kurumsal mirasını yeniden tartması, alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve hedeflenen noktadaki şirketin davranışlarını dijitalleşme desteği ile inşa etme süreçlerini içerir.

Bu yolculukta, firmanın olgunluk seviyesi ve teknoloji kültürü, hedeflere yaklaştıkça dönüşür.  🌱➡️🌳

Nasıl başarısız olduğumuzu tanımlarken, bu eksikliklerin tersini yaptığımızda başarılı olabiliriz algısı oluştuğunu düşünmek çok doğal ama ne kadar gerçekçi?

Mesela daha az özelleştirme yapsaydınız çok daha önceden ERP sisteminiz oturmuş muydu?

Personel devir oranımız daha az olsaydı mesela?

Tüm süreçlerin dokümanı olsaydı? 📄✅

Yöneticiler destekleseydi?  🧑‍💼🤝

Ya da harika bir proje planı olsaydı kesin başarılı olur denebilir miydi?

 

Sonuç odaklı takımlar, iyi ve çevik bir plan, iş birimleriyle şeffaf ve katılımcı yürütülen süreçler, doğru anahtar kullanıcılar, sahaya inen ve takip edilen analizler, daha önce yaşanan sıkıntılar ve başarısız durumlardan çıkarılan dersler, her işin sorumlusunun net olması, test senaryoları ve kabul kriterlerinin belirlenmesi, Proof of concept ve iş gereksinim dokümanları, yeteri kadar kaynak, bütçe ve sektör tecrübesi olan danışmanlık ekibi ve düzenli veri kontrolleri.

 

Tüm bu koşulların tek bir projede toplanması çoğu zaman imkansızdır ve bunu hepimiz bir sanayi bölgesinde bir fabrikada tecrübe etmişizdir.

Peki, kısıtların olduğu gerçek hayatımıza döndüğümüzde bu dönüşümü nasıl gurur duyulacak ve sahiplenilecek bir hikâyeye dönüştürebiliriz?

 

Belirsiz Beklentiler, Belirsiz Sonuçlar ⚠️

ERP projelerinde başarının tanımı genellikle net değildir. "Tüm süreçlerin ERP'ye entegre edilmesi" gibi soyut hedefler, ölçülebilir başarı kriterlerinin eksikliğine yol açar. Bu belirsizlik, projelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.

ERP’ye entegre edilmeyen faaliyetler, bilinçi olarak ve mantıklı gerekçelerle dışarıda tutulduysa ve belirli modüllerden sonra devreye alınması planlanıyorsa bunu başarısızlık olarak adlandırır mıydık?

 

Dijital Dönüşümün Sahiplenilmesi ve Sürdürülebilirlik: Bir Açıdan Başarı

Erp içerisinde bir proje/konsept kodlandığında bitmez, yönetime sunulduğunda bitmez, kullanıcıya aktarıldığında da bitmez.

Kullanıcılar/Roller, yeni kullanıcılara dokümanlar aracılığıyla aktarabildiğinde ve süreç devam ettiğinde başarılı olunmuş denebilir. 

İşi rollere devredebilmek gerekir. Sürdürülebilir ve büyüyebilen bir sistem hedeflendiyse bu örnek başarılı bir örnek sayılabilir.  Firmanızın omurgasını oluşturan temel operasyon verileriniz, doğru ve ilişkisel kaldıkça akademik hayatta olduğu gibi kümülatif olarak daha çok bilgi, daha çok konsept üzerine eklenebilir. 


                            


Sağlıcakla kalın.


Başarısızlığın tarifi çok, sahipleneni azdır; Peki gerçekten başarılı ve başarısız ERP projesi nedir?
Ali Yılmaz 22 May 2025
Share this post
Tags
Archive